Чорний кмин: хімічний склад, властивості рослини, мікроелементи, вітаміни

Чорний кмин знайшов широке застосування в кулінарії. Але мало кому відомо про те, що його також використовують в народній медицині і косметології, адже він надає безліч корисних дій на організм.

Який вигляд має чорний кмин?

Чорний кмин також можна зустріти під назвою чорнушка посівна. Це однорічна, зарахований до сімейства Лютикова. Його стебло виростає до 10-40 см. У період цвітіння — з травня по липень — цвіте дрібними квітками білого або блакитного кольору. У серпні формуються плоди-коробочки, що містять насіння.
Рослина чорного кмину

Вони дрібні, чорного кольору з шорсткою поверхнею. Довжина їх 1,5-3 мм. Практично однаково вони виглядають з насінням цибулі. Саме насіння використовують в їжу як приправу. Вони мають різкий аромат і гострий смак, що нагадує суміш цибулі, чорного перцю і орегано.

Чи знаєте ви? Починаючи з 1959 року, з чорним кмином проведено близько 200 досліджень, в результаті яких було доведено, що він стимулює роботу вилочкової залози, тим самим підвищуючи захисні сили організму проти хвороб.

Хімічний склад продукту

У кмину багатий хімічний склад, який представлений вітамінами, макро- і мікроелементами, органічними кислотами.

вітаміни

В кмину насінні виявлено практично повний набір всіх відомих вітамінів: А, бета каротин, В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9, С, D, Е.

Пряність збагачена такими макро- і мікроелементами:

макроелементи:мікроелементи:
  • кальцій;
  • магній;
  • калій;
  • фосфор;
  • сірка.
  • залізо;
  • марганець;
  • цинк;
  • мідь;
  • селен.

Склад насіння кмину

Калорійність і БЖУ

З харчовою цінністю 100 г насіння можна ознайомитися в таблиці:

калорії 333 ккал
білки 19,8 г
жири 14,6 г
вуглеводи 11,9 г

Властивості рослини для організму людини

Насіння і масло надають як корисні, так і шкідливі дії на організм людини. До того ж існує категорія людей, яким ця пряність категорично протипоказана.

Властивості насіння і масла чорного кмину

користь

  • При вживанні в помірній кількості або в лікувальних засобах кмин здатний впливати на організм наступним чином:
  • робити міцнішою імунну систему;
  • позбавляти від болю;
  • діяти заспокійливо на нерви;
  • благотворно впливати на травлення;
  • зміцнювати стінки судин;
  • нормалізувати артеріальний тиск;
  • прискорювати метаболізм;
  • нормалізувати сон;
  • позитивно впливати на стан шкірних покривів, волосся, нігтьових пластин;
  • налагоджувати роботу кровоносної системи;
  • позбавляти від неприємного запаху з рота;
  • налагоджувати гормональний баланс;
  • виводити паразитів;
  • надавати антиоксидантну дію;
  • збільшувати кількість грудного молока;
  • знімати набряки.

Чи знаєте ви? При розкопках гробниці Тутанхамона, серед речей, з ним похованих, були виявлені пляшки з маслом чорного кмину, що, безсумнівно, вказує на важливість цього продукту в ті часи. Стародавні єгиптяни називали його «Шанті».

шкода

Якщо кминні насіння вживати неправильно, в надмірних кількостях, то існує ризик розвитку таких проблем зі здоров’ям, як розлад шлунка, запаморочення, нудота, алергія. При наявності непереносимості може розвинутися набряк дихальних шляхів.

  • Категорично заборонено вживати цей продукт людям, які входять в наступні категорії:
  • вагітні;
  • дитячий вік до 6 років;
  • мають діагнози «гастрит з підвищеною кислотністю», «цукровий діабет», «жовчокам’яна хвороба», «тромбофлебіт», «ішемічна хвороба», «діабет»;
  • мають алергію на продукт;
  • перенесли інфаркт, трансплантацію органів.

Тимчасово, до припинення лікування, слід виключити з раціону кмин тим, хто приймає антибіотики, вітамінні добавки.

Важливо! В добу здоровій дорослій людині допускається з’їдати до 25 г кмину насіння (4-5 ч. Л.). Діти, які досягли віку 6 років, можуть вживати до 10 г (2 ч. Л.).

Сфера застосування

З давніх часів кмин застосовується для поліпшення смаку кулінарних страв, а також для приготування лікувальних і косметологічних засобів.

Його додають у салати, рідкі страви, гарніри, хлібобулочні вироби, напої, соління та квашені продукти. Кмин є одним з інгредієнтів таких популярних сумішей приправ, як «Каррі», «Гараму масала».

У домашній косметології насіння і масло з чорного кмину використовують для усунення жирного блиску, позбавлення від запалень, від проблеми розширених пор, висипань. При застосуванні на шкірі голови відвари з насіння дозволяють прибрати жирну себорею, зробити їх більш міцними.
Застосування масла чорного кмину в косметологіїМасло чорного кмину широко використовується не тільки в домашній, але і в професійній косметології

Народні цілителі готують з прянощі цілющі засоби, що дозволяють усунути глистів, вирішити проблему зайвої ваги, налагодити травлення, позбутися метеоризму, кольок, кашлю, зняти болі при місячних, привести в норму гормональний фон, полегшити стан при циститі, нефриті і інших проблемах з нирками . Жінкам пропонується використовувати насіння і масло при безплідді і хворобах статевої системи.

Важливо! Щоб вивільнити з насіння ефірні масла і тим самим розкрити все багатство смаку прянощі, необхідно перед тим, як додати її в блюдо, підігріти на сухій сковороді.

Отже, чорний кмин — це корисна широко використовувана в кулінарії пряність, яка надає на людський організм ряд корисних дій. Крім кулінарних рецептів, її також використовують для позбавлення різних косметологічних вад і проблем зі здоров’ям.

Попередня
КминЧорний кмин з медом: лікувальні властивості, протипоказання, користь і шкода, як приймати
Наступна
КминКмин при вагітності: чи можна їсти на ранніх і пізніх термінах, скільки і в якому вигляді?
Допомогла стаття? Оцініть її
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)
Загрузка...
Додати коментар