Кавунове масло: користь і шкода, правила приготування, лікувальні властивості та особливості застосування

Улюблена літні ласощі багатьох — це кавуни, але не всі люди знають, що в цих величезних смугастих плодах їстівна не тільки соковита м’якоть, але й насіння. Вони є джерелом безлічі поживних речовин і зміцнюють організм людини. У цій статті ми розглянемо, що таке кавунове масло, з чого його роблять і які речовини зазначеним у ньому.

Як отримують кавунове масло

Масло насіння кавуна часто зустрічається в африканській кухні, де воно використовується в якості кулінарного харчового масла. Жителі пустелі Калахарі і донині щодня використовують це масло. Процес виготовлення продукту нескладний. Зібрані насіння сушать на спекотному сонці. Просушування під променями ультрафіолету посилює активність жирних кислот, ніж збільшує їх користь для здоров’я.
кавунове масло

Жирні кислоти — це в основному вуглецеві ланцюги. Медики стверджують, що довгі ланцюги більш корисні для здоров’я. Сушка на сонці перебудовує різні жирні кислоти з утворенням довгих жирних кислот і, таким чином, підвищує їх антиоксидантну активність. Після цього з насіння добувають олію, піддаючи їх процесу холодного віджиму. Одержаний продукт збирають і зберігають для подальшого використання. Термін придатності кавунового масла дуже високий.

Чи знаєте ви? Кавун (Citrullus lanatus) — рослина сімейства Cucurbitaceae, що виростає в тропіках Африки, культивується по всьому світу. Плоди зазвичай вживають в сирому вигляді. У деяких країнах плоди заготовляють на зиму у вигляді солінь, а з насіння отримують олію.

Хімічний склад масла

У чашці кавунових насіння міститься приблизно 600 калорій, при цьому близько 400 калорій складаються з корисних жирів, таких як Омега-3 і Омега-6, а 35% всього складу — це білки хорошої якості. Також присутні геміцелюлоза, вітаміни A, B1, B2, С, PP, пектинові речовини, кальцій, натрій, залізо, цинк, магній, сірка, бурштинова кислота, а також яблучна і лимонна кислоти.

Властивості кавунового масла

Воно багате жирними кислотами Омега-3 і Омега-6, допомагають в лікуванні розлади рівня ліпідів, покращують здоров’я серцево-судинної системи, запобігають захворюванням і ускладнення після хвороб, мають протизапальну дію. Ці хороші жири відіграють важливу роль в лікуванні і профілактиці респіраторних захворювань.
Властивості кавунового масла

У ньому містяться цинк і магній — два мінерали, що володіють антивіковими і антиоксидантними властивостями, знижують дію вільних радикалів. Крім того, магній відповідає за функціонування серця, сприяючи нормальному кров’яному тиску, тому благотворно впливає при лікуванні кардіологічних захворювань і артеріальної гіпертонії.

Є відмінним джерелом енергії завдяки високому вмісту вуглеводів і клітковини. Ці волокна допомагають стимулювати моторику кишечника.

Має антимікробні властивості, що допомагає запобігти утворенню мікробів в організмі людини, протистоїть бактеріальних і грибкових хворобами, таким як респіраторні захворювання, діарея або шлунково-кишкові інфекції.

Важливо! Заправка салатів зі свіжих овочів кавуновим маслом додасть їм нову смакову нотку і збагатить приємним запахом. Не рекомендується використовувати таке рослинне масло для страв, що готуються при високих температурах.

користь

Невеликі чорні кісточки, витягнуті з кавунової м’якоті, після холодного віджиму виділяють рослинне масло, що володіє цілющими властивостями. Цей продукт вживають як в рецептах народної медицини, так і в індустрії краси (для зволожуючих і пом’якшуючих лосьйонів, кремів, масок). До того ж незвичний продукт можна використовувати для приготування різних смачних страв холодного приготування.

Шкода і протипоказання

Насіння кавуна містять цитрулін. Це речовина, яка виробляється в процесі розпаду сполук аміаку і після переробки нирками потрапляє в сечу, разом з нею воно залишає людський організм. Зазвичай цитрулін абсолютно не небезпечний для людини, але його вживання не рекомендується для людей, що мають вроджене захворювання — цітруллінемію, так як це може завдати шкоди їхньому здоров’ю.
Користь і шкода кавунового масла

особливості застосування

Крім того що продукт ефективно діє проти проблем косметичного характеру (при зовнішньому вживанні), для лікування його приймають всередину. Для отримання бажаного ефекту потрібно дотримуватися рекомендованих доз.

Ось кілька рекомендацій, як приймати засіб всередину:

  1. лікування вугрів. 0,5 чайної ложки засобу приймати п’ять разів на добу. Курс лікування — 3 місяці.
  2. Профілактика хвороб шлунка, сечостатевої системи і раку. 1 чайну ложку засобу приймати через день протягом року.
  3. Денний стаціонар. 2 чайні ложки кошти чотири рази на добу за 10 хвилин до їди.
  4. зміцнення волосся. 1 чайну ложку масла пити вранці і ввечері. Курс лікування — від 2 тижнів.

Важливо! При внутрішньому прийомі кавунового масла його не рекомендується запивати рідиною або змішувати з водою. Це зведе до мінімуму очікуваний лікувальний ефект.

У народній медицині

Даний продукт використовується в якості основних лікарських інгредієнтів в рецептах народної медицини для лікування кардіологічних захворювань, зниження рівня холестерину, лікування нирок і діабету.

Для серця і судин

Продукт містить цитрулін, який забезпечує позитивну динаміку при лікуванні артеріосклерозу, гіпертонії і стенокардії. Цитрулін стимулює кровообіг в організмі, що знижує ризик гіпертонії. Медики стверджують, що пацієнти, вживаючи масло всередину, можуть зменшити кількість прийнятих антигіпертензивних препаратів.
Застосування кавунового масла

У продукті міститься магній, необхідний для нормальної роботи серця. Речовини, що містяться в олії, також сприяють нормалізації кровообігу, поліпшенню обміну речовин і очищенню серцево-судинної системи.

Засіб протидіє ішемічної хвороби серця, допомагає в лікуванні коронарних захворювань і контролює пульс.

Чи знаєте ви? Одомашнення і селекція кавуна привели до отримання дуже солодких, великих плодів з соковитою м’якоттю і невеликою кількістю насіння. Сучасними селекціонерами не так давно були виведені і повністю безнасінні гібриди.

Знижує рівень холестерину

Завдяки високому вмісту хороших жирів знижується рівень освіти склеротичних бляшок в крові. Завдяки вмісту таких амінокислот, як лізин і триптофан, засіб також запобігає звуження вен.

сечогінні властивості

Масло має сечогінну дію і сприяє виведенню з організму зайвої води, що зменшує набряклість і ефективно видаляє токсини з внутрішніх органів. Сприяє роботі нирок, а також допомагає позбутися від каменів і піску в цьому важливому органі.
Лікувальні властивості кавунового масла

Для зниження цукру в крові

Засіб є натуральним продуктом для контролю діабету і має бути частиною діабетичної дієти.

  • Ось деякі з медичних переваг кавуна для діабетиків:
  • Продукт багатий вітаміном A, що відповідає за підтримання клітин організму.
  • Рясно насичений вітамінами B1 і B6, що підвищує життєву енергію і імунітет.
  • Підтримує нервову систему, знижує цукор у крові, корисний для кровообігу.
  • Не містить жиру або холестерину, що дуже важливо для діабетичного харчування.

Лікопін міститься в кавунових кісточках в достатку. Він має властивості посилення клітин і забезпечує захист від ішемії і проблем з кровообігом, які зазвичай є у пацієнтів з діабетом.

Чи знаєте ви? Соковита і солодка кавунова м’якоть може бути червоного, рожевого, білого або жовтого — колір м’якоті, форма плода і товщина кірки залежать від сорту. Вага плодів варіюється від 1-2 кг до 20 кг, кількість плодів на одну рослину — від 2 до 15.

У косметології

Масло вичавлюють з насіння кавуна, воно є дуже хорошим пом’якшувальною засобом для догляду за шкірою: поживним, з легкої консистенцією, без проблем проникає в дерму, швидко вбирається. Це ідеальний замінник мінеральних масел, особливо в сумішах для догляду за дітьми і немовлятами. На відміну від мінеральних масел, масло насіння кавуна не забиває пори, дозволяє шкірі дихати і допомагає в природному виведенні токсинів. Його властивості роблять засіб ідеальним для приготування дитячих кремів і легких емульсій для обличчя і тіла.

Нейтральність цього масла, його поживні та регенеративні властивості припускають використання суміші на ніжних ділянках шкіри обличчя і під очима. Підходить для всіх типів шкіри. Особливо рекомендується для жирної і вугрової шкіри. Його можна використовувати для очищення пір і блокування виділення шкірного сала або видалення надлишкових сальних виділень, тим самим запобігаючи утворенню вугрів.
Застосування в косметології

Масло з насіння кавуна також є хорошим засобом для догляду за волоссям, так як це нежирне засіб з сильним зволожуючим ефектом. Його поживні властивості корисні для поліпшення міцності і еластичності волосся.

Властивості продукту також роблять його хорошим засобом для проведення масажу і використання в ароматерапії. Продукт характеризується високою стійкістю до прогорклости і може бути використаний як для виробництва фармацевтичних препаратів, так і для застосування в чистому вигляді.

Важливо! Ліпіди, що містяться в олії кавуна, корисні для захисту цілісності слизових оболонок людського організму. Цей продукт використовується як глистогінний кошти, і його з успіхом використовують при ароматерапії.

Як правильно зберігати кавунове масло

Даний продукт зберігається без втрати властивостей (цілющих і кулінарних) протягом двох років. В якості місця для зберігання найкраще вибрати приміщення з прохолодною температурою повітря (не вище + 18 ° C), щоб не допустити появи прогорклости. Також ємність з продуктом можна зберігати в холодильнику.

У нашій країні кавунове масло — екзотичний продукт, який використовується частіше в лікуванні і косметології, ніж в кулінарії. Насіння кавуна містять багато корисних мінеральних речовин і вітамінів, володіють сильними лікарськими властивостями, тому отримана з них масло варте уваги споживача.

Попередня
КавунЯк прищипувати кавуни у відкритому грунті: для яких сортів потрібно прищипивание, коли проводити процедуру, формування куща, догляд, відео
Наступна
КавунЧи можна заморозити кавун на зиму: основні способи, корисні поради
Допомогла стаття? Оцініть її
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)
Загрузка...
Додати коментар