Ефірна олія імбиру: властивості і застосування в косметології, народній медицині, побічні дії, протипоказання

Імбирне масло є відмінним засобом для лікування безлічі різних недуг, яке століттями використовується в багатьох культурах. У цій статті будуть розглянуті найбільш важливі переваги його використання і методи застосування в косметичних і лікувальних цілях.

Ефірні олії імбиру

Продукт отримують з кореневища рослини з ботанічним назвою Zingiber Officinale. Незвичайним смаком імбир зобов’язаний наявності хімічної сполуки, що називається гингерол.
Рослина під назвою Zingiber Officinale

Протягом багатьох століть корінь застосовувався в кухнях різних країн в якості спеції. В даний час корінь широко використовується практично у всьому світі. Він є невід’ємною частиною кухні азіатських держав і використовується, як підсилює смак їжі пряність. Його застосовують при приготуванні м’ясних і рибних страв, а також в соусах, салатах і напоях. Кореневище і імбирне масло застосовуються в якості натуральних консервантів і ароматизаторів.

При використанні імбирного масляного екстракту потрібно пам’ятати, що його дія досить сильне, тому його можна застосовувати в невеликих кількостях. Це засіб добре поєднується з іншими ефірними маслами, наприклад, з лимонним, кедровим, евкаліптовим, розмариновою, з герані, сандаловим, миртовим, бергамотовим, апельсиновим.

Чи знаєте ви? В індійському епосі Махабхарата, написаному приблизно в IV столітті до н. е. на санскриті, описано блюдо з тушкованого м’яса з використанням імбиру в якості одного з основних інгредієнтів. В аюрведичній медицині імбир вважається ключовим цілющим рослиною.

хімічні характеристики

Частина рослини, який зазвичай використовується як прянощі і навіть лікарського засобу, являє собою бульбове кореневище. Він містить 2-3% ефірного масла, до складу якого входять багато речовин з широким спектром властивостей. Основними хімічними компонентами ефірної олії імбиру є камфен, а-пінен, б-пінен, зінгиберен, гераніол, борнеол, Нера, геранілацетат, 1,8-цинеол, цитраль, б-бісаболін, ліналоол, нерол, гераніал і у-терпинеол. Ці компоненти сприяють цілющим властивостям кореня.
Корінь імбируІмбир містить багато корисних мінералів, таких як кальцій, фосфор, залізо, магній, мідь, цинк і деякі інші.

як отримують

Імбирне масло отримують парової дистиляцією, що дозволяє зберегти цінні властивості. Продукт має легку текстуру, світло-жовтий колір і приємний, але терпкий смак. Запах варіюється в залежності від методу дистиляції, а також від типу імбиру. Однак саме ароматне імбирне масло виходить при перегонці свіжого кореневища імбиру.
Схема парової дистиляції

Корисні властивості

Деякі можливості його застосування були відомі протягом тисяч років, в той час як інші виявляються тільки зараз. Завдяки ряду речовин, що містяться в кореневищах імбиру, його дія можна спостерігати на багатьох рівнях — як при лікуванні симптоматики певних хвороб, так і в області догляду за тілом. Засіб має дієвими стимулюючими, болезаспокійливими і відхаркувальні, антисептичні, протизапальні і вітрогінними властивостями.

Чи знаєте ви? Імбирне масло відлякує комарів, які є основними рознощиками малярії і жовтої лихоманки.

  • Корисні властивості імбирного масла:
  • Зменшує біль і призупиняє запальні процеси. Імбирний бульба пригнічує вироблення простагландинів, тобто сполук, що у запальних реакціях. Масло з цього кореня може принести полегшення при нашкірному застосуванні в разі остеоартриту.
  • Застосовується при шлунково-кишкових захворюваннях. Засіб допомагає стимулювати правильне травлення і може бути відмінним засобом від судом, розлади шлунка і здуття живота. Продукт також може підвищити апетит, що важливо для людей, що бажають поправитися.
  • При харчових отруєннях. Антисептичні та вітрогінні властивості продукту допомагають в лікуванні харчових отруєнь, а також кишкової інфекції та бактеріальної дизентерії.
  • Знімає нудоту і вгамовує блювотні позиви. Засіб застосовують також для полегшення нудоти при виході з наркозу серед післяопераційних пацієнтів.
  • Бореться з гіперглікемією. У засобі містяться ефективні сполуки знижують рівень глюкози в крові, що дозволяє використовувати імбирне масло при лікуванні діабету II типу.
  • Застосовується при захворюванні системи кровообігу. Імбир надає антикоагулянтний ефект, пригнічуючи вироблення тромбоксану (з’єднання, що сприяє об’єднанню тромбоцитів).
  • Володіє антибактеріальними властивостями. Кореневище цієї рослини використовуються для лікування шлунково-кишкових і вірусних інфекцій.
  • Використовується в боротьбі з целюлітом. Застосовуваний у вигляді нашкірних засоби, масляний екстракт володіє властивостями поліпшення кровообігу, тому його можна використовувати для зменшення «апельсинової кірки» на тілі.
  • При проблемах з диханням. Продукт допомагає полегшити кашель при простудних захворюваннях, астмі, задишці і бронхіті. Свіжий імбир хороший відхаркувальний засіб, його часто додають в чай.
  • При хворобах серця. Початкові дослідження показали, що імбир може допомогти знизити рівень холестерину і запобігти утворенню тромбів. Низький холестерин і хороша згортання крові зменшує ризик закупорювання кровоносних судин, завдяки чому знижується ймовірність виникнення інсультів та інфарктів.

Чи знаєте ви? У 1982 році протиблювотний ефект кореня імбиру був вперше продемонстрований у клінічних випробуваннях. Добровольцям, які страждають від заколисування, провокували виникнення нападів нудоти і давали порошкоподібною кореневище імбиру. Результат був досить ефективним: припинялася блювота, і відступало почуття нудоти.

Негативні властивості і побічні ефекти застосування

Імбирне масло може бути фототоксичності, тому необхідно уникати його використання на ділянках шкіри, які будуть піддаватися впливу сонячного світла протягом 24 годин після застосування засобу.
Імбирне масло може бути фототоксичності

Якщо людина має алергію на корінь імбиру, йому взагалі не слід використовувати масляний екстракт з цього кореня. Деякі потенційні побічні ефекти продукту включають печію, виразки і висип у роті, а також нудоту і нашкірні висипання при місцевому застосуванні. Якщо людина постійно приймає будь-які ліки або у нього є хронічні захворювання, то перед використанням олії обов’язково слід проконсультуватися з лікарем.

  • Засіб не можна приймати хворим з діагнозом:
  • Виразка в шлунку або кишечнику. Спеція сприяє виробленню шлункового соку, дратівної слизову оболонку.
  • Гіпертонія. Пряність підсилює дію лікарських препаратів, що знижують тиск крові в артеріях.
  • Каміння в жовчному міхурі. Спеція сприяє руху жовчі. Таким чином, речовини, що містяться в імбирних продуктах, можуть викликати рух каменів, які загрожують закупорюванням жовчних проток.
  • Гіпотонія. Корінь знижує кров’яний тиск в артеріях, тому його не можна вживати пацієнтам з низьким тиском.
  • Дисфункція печінки. Не рекомендується до вживання людям з таким діагнозом, тому що рослина збільшує секреторну вироблення організмом.
  • Ішемія серця або стенокардія. При вживанні імбиру у людей з кардіологічної патологією може статися інсульт чи інфаркт.
  • Висока температура. Якщо температура тіла сильно підвищується (вище 38,5 ° C), не можна приймати масляний імбирний екстракт. Засіб прискорює рух крові в судинах, і температура підвищується ще більше.

Протипоказання до застосування

Перед використанням олії в будь-якій формі, потрібно переконатися, що у споживача немає на нього алергії. Імбир не рекомендується людям з високим артеріальним тиском (гіпертонією). Жінкам в положенні і матерям в період лактації рекомендується використовувати масло імбиру з обережністю, хоча продукт і був визнаний корисним в боротьбі з ранковою нудотою при токсикозі.
Консультація лікаряУ цьому випадку жінці варто проконсультуватися з гінекологом перед вживанням рослинного препарату.
Слід також уникати використання масла в лікуванні дуже маленьких дітей.

Застосування ефірного масла імбиру

Натуральні методи лікування набирають популярність і отримують все більше визнання. Головним чином тому, що більшість їх використання не має серйозних побічних ефектів. Одним з рослин, які використовувалися людьми з давніх-давен, є імбир. Імбирний чай, відвар і настій імбиру — надійне зброю в боротьбі з застудою.
Імбирний чай

Популярна спеція з Азії є натуральним ліками в боротьбі з нежиттю, ангіною та іншими симптомами застуди. Цей корінь з’явився в Європі тільки в Середні століття, хоча набагато раніше він вже використовувався в Стародавньому Римі та Греції.

Важливо! Перед придбанням олії імбиру потрібно бути уважним, так як часто воно є лише компонентом всієї суміші. Найбільш корисним вважається масляний витяг, отримана методом парової дистиляції. Тому продукт найкраще купувати в аптеці.

У народній медицині

Під час промислового виробництва ефірної олії імбир зазвичай переганяють з водяною парою, але можна приготувати і домашнє імбирне масло.

Для цього знадобиться:

  • свіжий імбир;
  • 1/2 склянки оливкової олії;
  • термостойкое блюдо;
  • терка для сиру.

Приготування домашнього імбирного масла:

  1. Свіжий корінь імбиру вимивають і дають йому висохнути протягом декількох годин.
  2. Оливкова олія виливають в жаростійкий посуд.
  3. Корінь імбиру очищають від шкірки і натирають на тертці для сиру, як можна дрібніше.
  4. До натертої маси додають оливкове масло і добре перемішують.
  5. Встановлюють блюдо з сумішшю масла і тертого кореня в духовку і залишають при температурі + 150 ° C не менше ніж на 2 години.
  6. Проціджують масляну суміш через дрібне сито, щоб відокремити продукт від залишків кореня.
  7. Розливають масляний екстракт в чисті флакони або пляшки і зберігають у прохолодному і сухому місці.
  8. Масло зберігає придатність протягом 6 місяців.

Приготування домашнього імбирного масла

як протизастудний

При застуді засіб використовують для інгаляцій. Для цього 2 краплі олії додають в ємність з гарячою водою. Людина нахиляється над гарячою рідиною і дихає її парами протягом 3 хв. При цьому голова має бути покрита тканиною, щоб затримати ароматний пар, що виходить від ємності. Інгаляції можна робити до 3 разів протягом дня.
Інгаляції ефірною олією з імбируОбов’язково робити інгаляцію перед сном, поєднуючи процедуру з прогріванням стоп ніг в гарячій воді.

У комплексі як імуностимулятор

Навіть якщо людина абсолютно здорова, періодичне використання імбирного масла в якості добавки до лікарських мазей або як інгредієнт для термічних процедур (інгаляцій, ванн для тіла або зігріваючих ванночок для ніг), допоможе придбати стійкий імунітет до вірусних та простудних захворювань.
Стійкість імунітету від захворювань

Для лікувального масажу

Кілька крапель масляного екстракту імбиру додають в масажне масло або крем. Використання такого складу є однією з успішних складових зціляє масажу погано працюючих м’язів тіла або хворої спини. Протиревматичні і зігріваючі властивості імбирного екстракту припадають до речі при проходженні курсу лікувального масажу пацієнтами з проблемами опорно-рухового апарату.
Імбирне масло для масажу

Для лікування хворих суглобів

У народній медицині масляний екстракт імбиру часто використовується для управління і контролю місцевого запалення. В даний час вважається, що його протизапальні властивості в першу чергу обумовлені наявністю речовини під назвою zingibain. Це природне болезаспокійливе, яке знижує запалення суглобів, а також зменшує ревматичні стану, головні болі і мігрені, допомагає при м’язових болях, а також при знятті м’язового напруги. Масляний екстракт успішно застосовують як розтирання при цих недугах.
Лікування ефірною олією суглобів

У косметології

Імбирне масло в косметології найчастіше застосовується в таких продуктах:

  • в косметиці проти вугрової висипки у вигляді мила, кремів, лосьйонів, масок і очищувальних засобів;
  • в антивікових кремах зі стимулюючими, зволожуючими і підтягують властивостями;
  • як натуральне антицелюлітний засіб для масажу та обгортання;
  • для виробництва парфумерії, туалетної води, зволожувачів і ароматизаторів;
  • в свічках для ароматерапії.

для масок

Імбирно-медова маска — хороший спосіб зволожити і розгладити суху або в’ялу шкіру. Для складання маски змішується 1 ст. л. меду і 3-4 краплі імбирного масла.
Імбирно-медова маска

При накладенні суміші на обличчя необхідно уникати області шкіри навколо очей. Летючі речовини, що відповідають за гострий смак кореня, можуть викликати серйозне подразнення рогівки очей.

Чи знаєте ви? У Китаї і Індії імбир відомий як спеція, розпалює статевий потяг, афродизіак. В Індії існує звичай, згідно з яким напій з цією пряністю прийнято подавати молодятам на весіллі.

Для волосся

Продукт застосовується для догляду за шкірою голови, так як імбирне масло надзвичайно корисно в повсякденному догляді за волоссям, а що містяться в ньому органічні сполуки дозволяють, серед іншого, боротися з лупою. Досить додати 2-3 краплі в будь-яку органічну і натуральне косметичний засіб для догляду за шкірою, особливо в шампуні, кондиціонери або інші засоби по догляду за волоссям. Маслянистий екстракт надає волоссю шовковистість і гладкість, а також перешкоджає випаданню волосся і сприяє зміцненню волосяних цибулин.
Догляд за шкірою голови

для ванн

Також засіб прекрасно зарекомендувало себе в якості ароматизатора для ванни. У наповнену водою ванну додають 4 краплі олії і 1 ст. л. меду, після чого перемішують добавки в гарячій воді для купання. Приймаючи таку ванну, людина розслабляється, а м’язи тіла добре прогріваються. Ароматична ванна рекомендується для прийому після сильного переохолодження, а також після нервових стресів.

Засіб, будучи натуральним ефірним продуктом, прекрасно знімає депресію, психічне напруження, втома, запаморочення, занепокоєння і тривогу. Прекрасно поєднується з іншими натуральними маслами, що дозволяє проводити різні ароматерапевтические процедури.

Важливо! Імбирне масло безпечно, за умови, що воно не використовується в дуже високих концентраціях. Продукт не токсичний і не повинен викликати роздратування, але для особливо чутливої ​​шкіри необхідно провести тест на алергію на невеликій ділянці ніжної шкіри на ліктьовому згині, як це прийнято і для застосування будь-якого іншого косметичного засобу.

Для схуднення

Імбирний масляний екстракт часто рекомендується, як дієвий засіб від целюліту. Продукт володіє відмінними зігріваючими і мікро циркуляційними властивостями, тому є абсолютно натуральним і дуже ефективним засобом у боротьбі з апельсиновою кіркою на шкірі і надлишкової жирової тканиною. Продукт також володіє ефектом зміцнення тканин тіла і сприяє схудненню
Масло з імбируЙого використовують для того, щоб робити масаж в проблемних місцях, підтримуючи тим самим процес боротьби з целюлітом і усуваючи жирові відкладення. Крім того, масло прекрасно зволожує і підвищує тонус шкіри.

Імбирне масло і кореневище цієї рослини використовується в різних країнах світу для лікування захворювань, в якості популярної кулінарної приправи і косметичного ароматизатора. Те, що володіє багатьма позитивними властивостями, імбирне масло можна придбати в аптеках або ж виготовити в домашніх умовах.

Попередня
ІмбирЧи можна в домашніх умовах зробити маску з імбиру для обличчя і тіла: способи приготування, властивості
Наступна
ІмбирІмбир при атрофічному гастриті, виразці шлунка, гастродуоденіті, підвищеної і зниженої кислотності: рецепти лікування
Допомогла стаття? Оцініть її
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)
Загрузка...
Додати коментар